Yrittäjät keskustelivat muun muassa matkailusta ja mökkiläisistä – aamukahveilla kuultiin ajankohtaisista asioista


Kaupungin toivottiin panostavan esimerkiksi kalliotaidekeskukseen ja siihen, että kesämökin voi muuttaa kitkattomasti vakituiseksi asunnoksi. 

 

Mikkelin kaupungin asemakaavapäällikkö Kalle Räinä kertoi yrittäjien aamukahveilla Ristiinan taajaman kaavoitustilanteesta.

 

Viime torstaina kokoontui Kahvila-ravintola Saimaan kokoustiloihin reilu parikymmenhenkinen ”konklaavi”, kun Mikkelin kaupungin ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei järjestivät ristiinalaisille yrittäjille aamukahvitilaisuuden.

Paikalla oli edustus myös seudulla EU:n Leader-rahoja jakavasta Veej’jakaja ry:stä, Mikkelin Yrittäjistä sekä Proagria Etelä-Savosta, joka niin ikään tarjoaa neuvontaa maaseudun yrityksille.

Miksein yrityspalveluiden palvelujohtaja Mari Meriläinen muistutti tilaisuudessa, että kehitysyhtiö on olemassa ihan kaiken kokoisia yrityksiä varten.

– Vaikka olemmekin eniten esillä näiden suurten hankkeiden kanssa, niin ihan jokaisen yrityksen ja yrittäjän asia kuuluu meille. Eli jos mikään yritystoimintaa liittyvä pohdituttaa, niin rohkeasti yhteyttä vaan niin selvitetään voimmeko jotenkin auttaa! Meriläinen rohkaisi.

Mikkelin kaupungilta paikan päällä tilaisuudessa oli asemakaavapäällikkö Kalle Räinä. Räinä kertasi Ristiinan kaavoitustilannetta, joka on asemakaavojen osalta varsin vanha, sillä esimerkiksi keskustaajaman asemakaava on nelisenkymmentä vuotta vanha.

– Tässä aktiivisesti meneillään on tuo Sotakoulun rannan asemakaava, johon liittyy tiiviisti myös matkailupalveluiden sekä satamapalveluiden kehittämiseen. Ranta-alueen kaavaan tulee myös merkintä, joka mahdollistaa yleisen saunan rakentamisen siihen kotalaavun läheisyyteen, Räinä selvensi kaavatilannetta.

Suurempaa, koko kirkonkylän alueen asemakaavan toteutumisen ajankohtaa hän ei vielä lähtenyt arvioimaan.

 

Mari Meriläinen Mikseiltä lisäsi Sotakoulun tilanteesta sen, että vuosia suunnittelun alla olleen kalliotaidekeskuksen sijoituspaikaksi on tällä hetkellä tulossa nimenomaan Sotakoulu. Ideaan suhtautui osin varauksella laivaliikennettä Saimaalla Ainon-laivan avulla toteuttava yrittäjä Otto Ravantti.

– Minun mielestäni kalliotaidekeskus tarvitsisi suuremmat tilat. Kaupungin tulisi aiheeseen panostaa, kyseessä on kuitenkin valtava määrä potentiaalisia matkailijoita, Ravantti viittasi Astuvansalmeen sekä yleisesti maailmanlaajuisesti kalliotaiteen kohteisiin.

Paikan päällä olevia kiinnosti myös esimerkiksi Kallioniemen tilanne, josta ei valitettavasti ollut uutta kerrottavaa, vaan ainakaan vielä yrittäjää tulevalle kesälle paikkaan ei ole löytynyt.

Keskusteluissa sivuttiin myös seudun suurta vapaa-ajan asukkaiden määrää sekä toivottiin että esimerkiksi kesämökkien muuttaminen vakituiseksi asunnoksi sujuisi mahdollisimman kitkattomasti.

 

Veej’jakaja ry:n toiminnanjohtaja Anssi Gynther muistutti myös heidän kauttaan saatavista palveluista. Leader-rahoitusta voidaan käyttää esimerkiksi yritysten aloitusvaiheeseen, investointeihin tai vaikkapa käynnistämis- ja kehittämishankkeisiin.

– Ja aina kannattaa kysyä, tapauskohtaista harkintaa käytetään aina, tietenkin rahoittajan antamien reunaehtojen mukaisesti, Gynther painotti.

Hyvän vastaanoton saaneita aamukahveja tullaan toteuttamaan jatkossakin, todennäköisesti puolivuosittain syksyisin ja keväisin.

Niko Takala