Rohkeasti kokeilemassa uutta – Syvä kirkkaus -esityksen teko yllätti mukana olevat ristiinalaisnaiset


Ristiinalaiset Minna Urpilainen ja Auli Partio lähtivät syksyllä mukaan luovaan runoryhmään. Siitä tuli harrastus, joka yllätti heidät itsensäkin.

 

Syvä kirkkaus -esitys yhdistää runoja, musiikkia, videotaidetta ja tanssia. Minna Urpilainen sekä lausuu että laulaa esityksessä.

 

Lauantaina Minna Urpilainen ja Auli Partio nousevat Kulttuuritalo Sotkun lavalle osana Syvä kirkkaus -esitystä. He esiintyvät, vaikka se jännittää ja varsinkin Urpilainen huomasi esityksen tullessa julki, että sekin tuntui vähän pelottavalta.

– Minulla oli hirveä kynnys tulla ulos kaapista tämän esityksen kanssa. Mietin, että ettei kukaan tuttu vaan tule katsomaan, hän kertoo Sotkulla, jossa tiistaina viilattiin jo melko valmista esitystä.

Sekä Urpilainen että Partio lähtivät mukaan Mikkelin kansalaisopiston runoryhmään, koska heillä oli tarve oppia ja kokea uutta. Urpilainen halusi myös haastaa nimenomaan esiintymisjännityksen.

– En ole ollut esiintyjä, vaikka olen esiintynyt laulajana, mutta minulla on ollut tarve päästä eroon siitä tunteesta. En ole vain uskaltanut aiemmin, Urpilainen miettii.

Naiset kertovat, että ryhmässä olo on ollut hieno kokemus. Ryhmässä on sekä konkareita että aloittelijoita, hyvin eri-ikäisiä ihmisiä mutta he ovat nimenomaan yhteenkuuluvuutta tunteva ryhmä. Urpilainen ja Partio ovat oppineet ja kehittyneet. Kasvu ei välttämättä aina niin näy ulos mutta tuntuu itsessä.

– Tässä iässä sitä jo huomaa, että ei tarvitse olla kuin oma itsensä. Tämä on ollut tärkeä viikoittainen tunnepläjäys, Partio miettii.

Hänellä syy lähteä mukaan ryhmään oli lähestyvä eläkeikä ja tarve keksiä uusi harrastus.

– Runot ovat aina olleet minun juttuni. Kansakoulussa tyttö, joka ei osannut laulaa, joutui lausumaan, hän muistelee.

 

Sekä ristiinalaisnaiset että ohjaaja Tarja Pyhähuhta kehuvat ryhmän ilmapiiriä.

– On ollut ihanaa kuulua johonkin ja harjoittaa jotakin. Hioa, tunnustella ja toiset antavat siihen tukea, Partio miettii.

Urpilainen kertoo, että häpeällistä ei ole ollut sekään, että toisinaan tunteet ovat yllättäneet.

– Runot ovat alkaneet avautua ja niitä kuuntelee nyt ihan eri vinkkelistä. Auki olemistahan tässä on haettu ja joskus se on yllättänyt niin, että onkin tullut kyyneleet. Siinä on itsekin vähän hämmentynyt, että mitä nyt itken mutta tässä ryhmässä se on ollut turvallista, Urpilainen kertoo.

Turvallisin mielin he siis myös esiintyvät moniaistillisessa esityksessä. Lausumisen lisäksi Urpilainen myös laulaa esityksessä. Hän kertoo, että ei alussa niin sisäistänyt, että ryhmä pyrkii kohti esitystä, eikä ehkä olisi tullut edes mukaan, jos olisi sen kunnolla tajunnut.

– Se varmaan meni minulta jotenkin ohi, kun tulin asenteella, että käyn pari kertaa ja sitten en enää tule tänne. Kun mieheni Auvo ehdotti tätä ryhmää, niin olin ihan, että älä unta näe. Runoryhmä oli niin epämukavuusalueellani, Urpilainen kertoo.

Syvä kirkkaus -esitys yhdistää lausuntaa, musiikkia ja tanssia.

– Tässä ollaan sanataiteen äärellä mutta musiikin kieli vie syvemmälle kuin sana. Se syventää katsojan sisäistä kokemusta ja antaa katsojalle mahdollisuuden kaikkien aistien käyttöön, Pyhähuhta kertoo.

Urpilainen ja Partio kertovat, että pitkään esityksen muun muassa valoja ja videotaidetta käyttävä muoto oli eniten vain Pyhähuhdan päässä ja vasta-alkajina he eivät oikein osanneet ajatella, mitä on tulossa. Esityksessä nähdään myös tanssija Sirppu Särkän koskettavia tansseja.

– Nyt on olo, että vitsit, että tästä tuleekin hieno! Urpilainen sanoo.

Elina Alanne

 

Syvä kirkkaus -esitys lauantaina 15.4. kello 16, sunnuntaina 16.4. kello 15 ja tiistaina 18.4. kello 18 Kulttuuritalo Sotkulla, Jääkärinkatu 9. Esityksen kesto 1 h 40 min. Lipun hinta 15 e. Ennakkovaraukset 0442423336.