Kouluruuasta sairastuttiin keskiviikkona kaikissa Mikkelin kouluissa – huoltajille lähetetty kysely selvitti asiaa


Ruokavirasto aloittaa perjantaina näytteiden tutkimisen. 

 

Keskiviikkona Mikkelin kouluissa tarjottuja tortilloja aletaan tutkia perjantaina Ruokavirastossa. Kuva on kuvituskuva, eikä liity Mikkelissä tarjottuun ruokaan.

 

Mikkelin kaupunki on saanut tarkempaa tietoa Mikkelin koulujen ruokamyrkytysepäilystä. Oppilaiden vanhemmille ja koulujen henkilökunnalle torstaina 17. elokuuta lähetetyn kyselyn perusteella lievästi sairastuneita oppilaita on ollut kaikissa Mikkelin kouluissa, kaupunki tiedottaa perjantaina.

Keskiviikkona 16.8. Mikkelin kaupungin alakoulujen oppilaita sairastui kouluruokailun aikana tai sen jälkeen. Oppilailla on ollut oksentelua, vatsakipua, huonoa oloa, päänsärkyä ja/tai ripulia. Tiedossa oli ennen kyselyä, että oireita oli Mikkelin lukiolla, Haukivuoren, Lähemäen, Moision, Rämälän ja Tuppuralan kouluissa ruokailleilla. Lisäksi oireita oli Päämajakoulussa ruokailleilla. Päämajakoululla ruokailee myös osa Urheilupuiston yläkoulun oppilaista.

Sairastuneita on perjantaiaamun mukaan yli 200 oppilasta sekä muutama henkilökuntaan kuuluva. Otavasta, Urpolasta ja Urheilupuistosta ei ole vielä tietoa. Otavan koulusta ei ole tarkkaa tietoa, koska kyselystä oli vahingossa jäänyt Otavan koulu pois. Koululistassa ei myöskään ollut Urheilupuiston eikä Urpolan koulua. Urpolan koulu syö väistötilojen vuoksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla, joten oppilaat eivät syöneet keskiviikkona 16.8. kouluruokana tortilloja. Puuttuneiden koulujen huoltajille lisätään kysely. Mikkelin lukiolaisten kysely menee oppilaille itselleen, koska useilla huoltajilla ei ole tunnuksia Wilman käyttöön.

 

Keskiviikkona 16.8. kouluruokana oli tortilloja vegetäytteellä. Lisukkeena oli kyselyn perusteella salaattia ja tomaattia. Kaupunki tiedottaa, että Ruokavirasto aloittaa ruokanäytteiden tutkimisen perjantaina 18. elokuuta. Tuloksia ruokanäytteistä on odotettavissa ensi viikon aikana.

Torstaina 17.8. aikana otettiin kouluilta näytteitä 16.8. tarjotuista ruuista. Mikkelin kaupungin keskuskeittiö Isopata ja koulut ovat säilyttäneet tarjotuista ruuista näytteet ohjeiden mukaisesti, mistä on suuri apu selvityksen kannalta, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Tortillalevyt ovat tulleet suurtalouspakkauksissa valmiina. Valmistusmaa on EU. Tortillan täyte on valmistettu Isopadassa. Koulussa oppilaat ovat itse laittaneet ottamiinsa tortillalättyihin täytteen.

 

Perjantaiaamuna noin 950 oppilaan huoltajaa on vastannut kaupungin kyselyyn. Kyselyn vastausten mukaan 16.8. olleen kouluruokailun jälkeen noin 207 oppilasta on saanut vähintään mahakipuja. Seuraavaksi eniten on esiintynyt pahoinvointia, noin 140 oppilaalla. Päänsärkyä on esiintynyt noin 100 ja oksentelua noin 20 oppilaalla. Lisäksi muutamilla on esiintynyt kuumetta, nivel- ja/tai lihaskipuja, ripulia ja/tai verta ulosteessa.

Ruokailun aikana tai tunnin sisällä ruokailusta on oireita saanut noin 70 prosenttia oppilaista. Vasta 12 tunnin jälkeen oireita on ollut noin 15 prosentilla oppilaista.

Useat oppilaat moittivat tortillalettuja pahanmakuisiksi ja muutama kertoi maistaneensa ”saippuan makua”. Muutama oppilas oli myös sitä mieltä, että tortillan täyte oli ollut pahan makuista.

 

Kaupungin tiedotteessa todetaan, että hyvä uutinen on, että suurin osa oppilaista on kyselyn mukaan parantunut saamistaan oireista. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että sairastuneita oppilaita on ollut paljon, mutta onneksi oireet ovat enimmäkseen olleet lyhytkestoisia ja lieviä. Tiedossa ei ole, että kukaan olisi joutunut oireiden vuoksi sairaalahoitoon.

Myös henkilökunta vastasi kyselyyn kiitettävästi. Perjantaiaamuun mennessä vastauksia on saatu yli 78. Kyselyssä tuli ilmi, että myös muutamalla koulun henkilökuntaan kuuluvalla on ollut lieviä oireita, noin kymmenellä oli pahoinvointia ja vatsakipua, yksittäisiä tapauksia muita oireita.

 

Etelä-Savon hyvinvointialue ohjeistaa mahdolliseen ruokamyrkytykseen sairastuneita niin, että mikäli oireet ovat tavanomaisen vatsataudin kaltaiset, riittää kotihoito (nestehoito ja lepo). Jos oireet ovat voimakkaat tai herää huoli voinnista, kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystysapuun (p. 116 117).

Hyvinvointialueen ja ympäristöterveydenhuollon selvitystyöryhmä jatkaa tapauksen selvittämistä ja kyselyn tulosten analysointia. Asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin.

 

Korjattu 10.40. 

70 prosenttia oppilaista sai oireita ruokailun aikana tai tunnin sisällä ruokailusta, ei puolen tunnin niin kuin kaupunki aiemmin tiedotti. 

Täsmennetty myös monesta kohtaa tietoa huoltajien kyselystä. Myös Urheilupuisto puuttui torstaina kyselylistasta.