Aluehallitus haluaa pisteetkin asemiksi – Eloisan valtuusto päättää palveluista maanantaina


Hallitus esittää, että jatkossa käytetään vain sote-asema-termiä, ei pistettä, mikä Ristiinaankin oli tulossa. 

 

Eloisan valtuusto päättää terveyspalvelujen verkosta maanantaina.

 

Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan aluehallitus lähetti palvelujen tuotantosuunnitelman valtuuston käsittelyyn. Viranhaltijoiden esitykseen tuli maanantain kokouksessa vain yksi nimenmuutos: aluevaltuustolle esitetään nyt terveyspalvelujen verkosta esitystä, jossa on vain sote-keskuksia ja sote-asemia. Sote-pisteet muuttuvat niminä sote-asemiksi.

– Koko Etelä-Savon kannalta oli hyvin tärkeää, että nyt menimme eteenpäin. Olen kuitenkin hyvin varma, että tämä ei ole viimeinen kerta, kun näitä asioita käsitellään. Siihen johtaa jo se, että talousennusteen mukaan alijäämää tehdään suunnilleen saman verran kuin tämän suunnitelman taloustaulukkoon on merkitty säästöjä. Se tarkoittaa, että talouden kanssa vielä pitää tehdä töitä, sanoo Eloisan tiedotteessa aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.).

Mittavia muutoksia eteläsavolaisten palveluihin tulee jo 44,8 miljoonan säästöjen takia.

– Tämän mittaluokan säästöt näkyvät varmasti palveluissa ja ennen kaikkea ne näkyvät henkilöstölle. Pyrimme minimoimaan vaikutukset asiakkaille. Säästöjä on tulossa muun muassa prosessien yhtenäistämisen ja tilojen vähentämisen kautta, kertoo tiedotteessa hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.

 

Aluehallitus äänesti useaan otteeseen kokouksensa aikana. Ensimmäiseksi aluehallitus hylkäsi palvelustrategiaan liittyneen Janne Laineen (kesk.) ja Eija Stenbergin (sd.) kannattaman esityksen äänin 9-3. Yksi hallituksen jäsen äänesti tyhjää.

Laine esitti, että aluehallitus ei hyväksyisi strategiaan sisältyvää kiinteistöjen vähentämisvelvoitetta.

Varsinaisen palvelujen tuotantosuunnitelman käsittely merkitsi esteellisyyksien takia isoa vaihdosta 13 jäsenisen aluehallituksen sisällä. Peräti kahdeksan hallituksen jäsentä oli esteellisiä, koska he olivat kuntien hallituksen jäseniä ja kaupunginjohtaja. Päätösvalta kokouksessa säilyi 11 jäsenen voimin, vaikka kaksi heidän varajäsenistäkin oli esteellisiä.

Kokouksen aikana Hannu Karvinen (kesk.) esitti Kirsi Visunen (ps.) kannattamana suunnitelman palauttamista valmisteluun. Esitys kaatui äänin 9-2.

Ainut muutos suunnitelmaan tuli Hannu Auvisen (kesk.) esityksestä, jota Seija Kuikka (kesk.) ja Tero Juuti (liik.) kannattivat. Alkuperäisen esityksen mukaan terveyspalvelujen verkko oli jaettu sote-keskuksiin, sote-asemiin ja sote-pisteisiin. Auvisen esitys sote-pisteiden nimikkeestä luopumisesta voitti virkamiesesityksen äänin 3-8.

Mikäli Auvisen esitys päätyy Eloisan valtuuston kannaksi aiemmissa karttakuvissa ja esityksissä sote-pisteiksi merkityt palvelupaikat olisivat nimikkeeltä sote-asemia. Palvelujen sisältöön tällä muutoksella ei olisi vaikutusta. Ristiinaan oli virkamiesesityksessä tulossa sote-piste.

Valtuusto päättää palveluista 18. syyskuuta kello 13 alkaen. Kokousta on mahdollista seurata verkossa Eloisan nettisivujen kautta.