”Koira ei arvostele tai korjaa!”


Ristiinan kirjastolle saatiin viime perjantaina vieraaksi Lukukoira Saara emäntänsä Anne Tuomelan kanssa.

 

Kuusivuotias hovawart Saara on Kennelliiton virallinen lukukoira. Lukukoira-toiminnalla pyritään muun muassa madaltamaan lukemaan opettelevien kynnystä ääneen lukemiselle.

 

Saara ja Anne Tuomela saapuivat Ristiinaan naapuripitäjä Otavasta.

– Saara on kuusivuotias ja rodultaan hovawart. Kaksi vuotta on tehty nyt näitä lukukoiran hommia. Ensin Saara kouluttautui kaverikoiraksi ja sitten Kennelliiton viralliseksi lukukoiraksi, Tuomela kertoo.

Lukukoiraksi kouluttaudutaan siis Kennelliiton kautta, jonka alaisesta toiminnasta on kyse. Aluksi arvioidaan koiran soveltuvuutta lukukoiraksi ja koiran ohjaaja saa myös koulutusta.

– Esimerkiksi sitä tarkasteltiin, että Saara osaa rauhoittua ja tykkää hakeutua ihmisten pariin. Ja aika nopeasti Saara oppikin ”lukemaan” lapsia esimerkiksi siinä, että haluaako joku että mennään ihan lähelle vai ei.

Tuomela sanoo, että lukukoiria kaivattaisiin kovasti lisää. Lukukoirana toimiva koira voi käydä tekemässä yhden ”työkeikan” viikossa, ja yksi käynti kestää pari tuntia.

– Tämä siksi, ettei tekeminen kävisi koiralle liian raskaaksi, ja että se pysyy sille mielekkäänä touhuna!

– Ja vaikka tämä saattaa vaikuttaa koiralle helpolta työltä – Saarakin usein käy lattialle pötköttämään, kun on vähän tutustuttu ja hänelle luettu hetken aikaa – niin kyllä se koiraa rasittaa. Saara yleensä käykin heti nukkumaan, kun on keikalta autoon päästy! Tuomela sanoo.

Lukukoira-toiminnan ideana on se, että koiralle lukeminen on helppoa vaikkapa vielä lukemaan opettelevalle tai sitä taitoa vahvistavalle.

– Koira ei arvostele, kommentoi tai korjaa! Vaikka olen tietenkin ohjaajana lähellä, niin itse pyrin tilanteessa aina lähinnä sulautumaan seinään, Tuomela linjaa.

 

Lukukoira Saara kävi pötkölleen, kun kuusivuotias Minni näytti sille kuvia kirjasta. Ihan kuin Saara olisi itsekin näyttänyt omaa suosikkikuvaansa!

 

Niko Takala