Ristiinan tulirokkotartunnat laantumassa


Viime viikolla Mikkelin kaupunki sekä hyvinvointialue Eloisa tiedottivat, että Ristiinassa on havaittu joitakin tulirokkotartuntoja.

 

Eloisan ylilääkäri Hans Gärdström kertoo, että Ristiinassa viime viikolla päätään nostamassa ollut tulirokkoepidemia näyttäisi tällä hetkellä olevan laantumassa. Gärdströmin mukaan käsien huolellinen saippuapesu on paras ”kotiohje” tulirokkotartuntojen estämiseen. Kuvituskuva

 

Nopealla tilanteen ilmitulolla sekä siihen puuttumisella onnistuttiin toimimaan niin, että tällä hetkellä (tiistaina iltapäivällä) näyttäisi siltä, että tartunnat ovat laantuneet.

– Tartuntoja tuli tietoomme yhteensä sellaiset kymmenkunta. Saatiin nopeasti asiasta tiedotettua ja sairastuneille hoidot käyntiin, niin nyt tosiaan vaikuttaa siltä, että tilanne laantuu hyvin, toteaa Eloisan ylilääkäri Hans Gärdström.

Hän kertoo, että suurin osa tartunnan saaneista oli lapsia. Muutama sairastunut oli myös heidän lähipiiriinsä kuuluneita aikuisia.

– Pari henkilöä joutui sairaalahoitoon, mutta minulla olevan tiedon mukaan tällä hetkellä tulirokkopotilaita ei ole sairaalahoidossa.

 

Gärdström kertoo, että tilanteeseen puututtiin suurehkolla voimalla, sillä tauti on erittäin helposti tarttuva, ja vaikka yleisesti ottaen tauti menee ohi lievillä oireilla, pienelle osalle se voi aiheuttaa vakavan tautimuodon.

– Vakavassa tautimuodossa on mahdollista saada verenmyrkytys, jolloin on sitten kiire päästä tehokkaaseen hoitoon. Vaikka yleensä tauti podetaan tosiaan lievänä, niin jos tautitapausten määrä pääsee kasvamaan suureksi, niin sitten joukkoon mahtuu myös näitä vakavia muotoja.

Ylilääkärin ohjeistus tulirokon välttämiseen ja sen tartuttavuuden vähentämiseen on perinteinen:

– Huolellinen käsien pesu. Ja nimenomaan peseminen saippuan kera, ei pelkkää käsidesiä, Gärdström korostaa.

 

Mistä oireista sitten tulirokon erottaa tavallisesta influenssasta tai vaikkapa koronasta, jotta osaa hakeutua päivystysavun (p. 116 117) kautta hoitoon.

– Monesti tulee yleisten flunssaoireiden lisäksi sellaista hentoa ihottumaa. Mutta kaikkein tyypillisin erikoisoire on niin sanottu mansikkakieli, Hans Gärdström sanoo.

”Mansikkakielen” tunnistaa kirkkaanpunaisesta väristä sekä näppyjen sävyttämästä, mansikkamaisesta, pinnasta.

Tulirokko on streptokokkibakteerin aiheuttama infektio, jota hoidetaan antibiooteilla.

 

Niko Takala