Saimaannorppa on tuttu Ristiinassa – norppatunnit saivat innostuneen vastaanoton koulussa


Luonto kiinnostaa ristiinalaislapsia, Suomen Luonnonsuojeluliiton asiantuntijat huomasivat.

 

Marjaana Kovanen näytti, miten saimaannorppa tekee kulkuaukon talvipesään ja kulkee sitä kautta.

 

Minkä kokoinen on isoin norppa? Minkä ikäisiksi norpat elävät? Häiritsevätkö ravut norppia?

Ristiinan yhtenäiskoulun 3B-luokalla on kysyttävää saimaannorpista, kun uhanalaisesta lajista ovat kertomassa Marjaana Kovanen ja Kaarina Tiainen Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

– Lapsilla on ollut Ristiinassa paljon kysyttävää. Nykylapset ovat siitä ihania, että he niin rohkeasti kysyvät, Tiainen kertoi ennen 3B-luokan norppatunnin alkua.

Yhtenäiskoulun kaikki 1–6-luokkalaiset saivat oppitunnillisen verran tietoa saimaannorpasta. Norppatunneilla valmistauduttiin suureen norppailtaan, joka Ristiinassa koittaa 13. maaliskuuta. Maaliskuussa myös kirjastossa on norppanäyttely.

Tiainen kertoo, että hän pitää lasten ympäristökasvatusta hyvin tärkeänä.

– He ovat niitä tulevaisuuden päättäjiä. Niin kuin aina sanotaan: lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus ja toivo. Jos alusta alkaen oppii esimerkiksi norppaturvalliset kalastustavat, niin silloin ei koskaan tarvitse luopua mistään, Tiainen sanoo.

 

Ristiinassa kaksikko huomasi, että saimaannorppa ja lähiluonto kiinnostavat lapsia, ja on myös monille tuttua.

– Täällä huomaa, että luonnossa liikkuminen ja kalastaminen on lapsille tuttua. Lapset tuntevat hienosti kalalajeja ja luonto kiinnostaa. Näissä meidän tunneissa saimaannorppa on se konkreettinen kohde mutta kyllähän se liittyy myös laajempaan kokonaisuuteen, kuten vesien- ja rantojensuojeluun ja luonnossa liikkumiseen ja retkeilyyn, Tiainen sanoo.

Ristiinassa myös tosi moni lapsista viittasi kysyttäessä, kuka on nähnyt norpan.

– Sekin kertoo, että luonnossa liikutaan, koska Ristiina ei kuitenkaan ole keskeisintä norppa-aluetta.

Norppatunneilla saimaannorpasta ja Saimaan uhanalaisista lohikaloista kerrottiin lapsille ikätason mukaan. Pienemmille tunti keskittyi enemmän norpan tapoihin ja elämään, isompien kanssa esillä oli jo enemmän genetiikkaa ja termistöä.

– Kaikille kerroimme myös siitä, miten itse kukin voi auttaa saimaannorpan suojelua, Tiainen ja Kovanen kertovat.

 

Mutta mitkä ovat olleet vanhin ja isoin saimaannorppa?

– Vanhin tiedetty norppa on Venla. Valokuvien ja kiehkuraiskuvioiden avulla on päätelty, että sen ikä on ainakin 35 vuotta. Tiettävästi Venla on edelleen hengissä. Suurin punnitukseen päätynyt norppa oli Viljo, joka löytyi kuolleena rantavedestä tammikuussa 2020. Se painoi parhaimmillaan lähes 130 kiloa. Normaalisti norppa painaa 50-90 kiloa. Viljo oli noin 150 senttimetriä pitkä, kun normaalisti saimaannorppa on 130–140 senttimetriä. Viljon iäksi arveltiin kuolinhetkellä noin 20 vuotta, Tiainen kertoo.

Entäs ne ravut?

Ne eivät häiritse norppia mutta eivät joudu myöskään norpan ravinnoksi.

Elina Alanne