Suuri norppailta kutsuu saimaannorpan pariin – myös kirjastossa tutustutaan norpan elämään


Suuri Norppailta viihdyttää koululla keskiviikkona 13. maaliskuuta.

 

Norppaillassa kuullaan muun muassa saimaannorppien siirroista Saimaalla. Kuva: Riikka Alakoski/ Metsahallitus

 

Saimaan Norppaklubi ry järjestää Suuren Norppaillan Ristiinan koulukeskuksessa keskiviikkona 13.3.

Norppailta on suunnattu etenkin peruskoulun alakoulun oppilaille ja heidän vanhemmilleen mutta se on avoin kaikille. Tilaisuudessa kerrotaan saimaannorpasta, sen suojelusta sekä kerrotaan ajankohtaisia tutkimustuloksia ja niin edelleen.

Koulu on aktiivisesti mukana tapahtumassa. Norppaillassa palkitaan koulussa järjestetyn piirustuskilpailun parhaat sekä nähdään koulun näytelmäkerhon norppa-aiheisen esityksen ensi-ilta. Tilaisuudessa myös valmistetaan norppaturvallinen katiska, jonka tekemistä voi seurata ohjelman ohessa.

Norppaillan asiantuntijapuhujana toimii Marja Niemi Itä-Suomen yliopistosta. Niemi puhuu saimaannorppien siirroista Saimaalla. Tilaisuudessa nähdään myös taikuri Paavo Slazenger. Tilaisuudessa palkitaan myös eräs ristiinalainen toimija työstä luonnon ja luontokasvatuksen hyväksi.

 

Saimaan Norppaklubi vietti 20-vuotisjuhlaansa keväällä 2022 Savonlinnassa. Klubin syntysanat on lausuttu Pihlajavedellä Juha Taskisen veneessä 6.9.2001, kun Juhan (Savonlinna) lisäksi Veikko Kilkki (Mikkeli) ja Kaiku Marttinen (Taipalsaari) päättivät perustaa ”Hyljeaatteellisten ajattelijoiden seuran”. Ensimmäisen tapahtuman aktivistit järjestivät yhdessä Suur-Savon Luonnonsuojelupiirin kanssa Mikkelin Mikaelissa maaliskuussa 2002. Se oli ensimmäinen Suuri Norppailta, keräten runsaat 300 osanottajaa.

Klubi järjestää vuosittain norppaillan Saimaan rantakunnissa. Ensimmäinen kuntakierros päättyi Heinävedellä vuonna 2020 ja uusi aloitettiin Puumalasta 2023. Klubin tavoitteena on jakaa ajantasaista tietoa kaikille norpasta kiinnostuneille. Klubi toimii jäsenmaksujensa ja vapaaehtoisten lahjoitusten varassa. Norppailtojen lisäksi klubi järjestää jäsenistölleen norpparetkiä Saimaalle, joskus ulkomaille saakka. Klubin tavoitteen voi kiteyttää sanoihin ”Saimaannorpan puolesta, ei ketään vastaan”.

Ristiinassa norppailta järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010, jolloin paikalle saapui yli 450 osallistujaa!

 

Saimaannorppa on pääosassa myös Norpan Saimaa -näyttelyssä, johon pääsee tutustumaan Ristiinan kirjastossa maaliskuussa. Videot, valokuvat ja tietovisa antavat koko perheelle monipuolista tietoa harvinaisen järvihylkeen elämästä.

Suomen luonnonsuojeluliiton tuottama näyttely on kiertänyt kouluissa ja kirjastoissa Saimaan rannoilla keväästä 2022, ja nyt on siis vuorossa Ristiina. Näyttelyn suunnitellut Marjaana Kovanen on tästä erityisen iloinen.

– Ristiina on Suomen luonnonsuojeluliiton norppaväelle tuttu paikka: olemme käyneet täällä pitämässä sekä katiskatalkoita että koululaisten norppaoppitunteja. Näyttelyn tuominen tänne kirjastoon on ollut mielessämme pitkään, ja nyt tämä istahti mukavasti Suuren Norppaillan yhteyteen.

Näyttelyssä voi muun muassa tutustua Minna-norpan sosiaalisiin ympyröihin ja siihen, miten niitä tutkittiin. Myös norppien ruokalista, Saimaan vaiheet jääkauden jälkeen sekä monet muut saimaannorpan elämää sivuavat asiat tulevat tutuiksi. Näyttely jatkuu 21. maaliskuuta saakka.

 

Suuri Norppailta koulukeskuksen isossa salissa ke 13.3. klo 18, kahvitarjoilu alkaa klo 17.15. Vapaa pääsy.