Suomen parhaat akrobatiavoimistelijat Mikkelissä – Bravo isännöi kisat Saimaa Stadiumilla


Brahen Voimistelijat järjestävät akrobatiavoimistelun SM-kisat 18.–19. toukokuuta. Luvassa on huikeita temppuja ja nostoja.  

 

Suomen parasta akrobatiavoimistelua nähdään Mikkelissä Saimaa Stadiumilla 18.–19. toukokuuta. Kuva on vuoden 2019 SM-kilpailussa. Voimistelijat ovat Ronja Saarinen, Tytti Hilakari ja Eye Iso-Tuisku. Kuva: Linda Luoma / Voimisteluliitto

 

Suomen parhaat akrobatiavoimistelijat kokoontuvat Saimaa Stadiumille Mikkeliin 18.–19. toukokuuta. Kilpailun järjestelyistä vastaa Brahen Voimistelijat, Bravo.

– Tämähän on siis jo kolmas kerta, kun meille on myönnetty akron SM-kisojen järjestelyvastuu. Aiemmilla kerroilla kilpailut jouduttiin kuitenkin koronaepidemian vuoksi perumaan. Toisella kerralla kisat peruttiin ihan muutama viikko aiemmin. Toki silloin tiesimme, että suurella todennäköisyydellä niin käy. Nyt on ollut mukava valmistautua ilman mitään tällaista, kertoo Bravon puheenjohtaja Pasi Parviainen.

Kisavalmistelut ovat hyvällä mallilla ja Mikkeli valmiina vastaanottamaan noin 300 urheilijaa.

– Noin vuosi on kisojen eteen tehty töitä ja tämän vuoden puolella tahti on tiivistynyt. Meillä löytyy Bravosta voimistelijoiden vanhemmista hienosti aina talkooporukkaa. Siellä on jo monia kisajärjestelyiden konkareita. He tietävät hommansa, Parviainen kiittää talkoolaisia jo etukäteen.

 

Mikkelissä kisaavat 12–18-vuotiaat ja 13–19-vuotiaat naiset ja miehet sekä yksi näitä vanhempi senioritrio. Kokoonpanoissa on pareja, trioja sekä miehillä nelikot. SM-sarjojen lisäksi Mikkelissä kilpaillaan liiton mestaruudesta.

– Kilpailussa on myös sekapareja. Bravosta ei SM-kilpailussa ole kilpailijoita mukana mutta liiton mestaruuksissa 4.- ja 5.-luokissa on meiltä yhteensä seitsemän kokoonpanoa, Bravon valmentaja Saila Parviainen kertoo.

Parviaiset kertovat, että Saimaa Stadiumilla nähdään Suomen huippuja. Kilpailemassa on muun muassa Suomea EM-kisoissa edustaneita kokoonpanoja.

– Kannattaa tulla katsomaan huikeita akrosuorituksia. Livenä on hienon näköistä, kun kaveri nostetaan ylös käsiseisontaan tai heitetään korkealle ilmaan, jossa hän pyörähtää jo tupla- ja kierrevoltteja. Ohjelmat sisältävät myös tanssillisia osioita, jotka yhdistyvät vaikeisiin temppuihin taidokkaasti. Tunnelma ja temppujen näkeminen on paikan päällä hienoa. Suomalainen akrobatiavoimistelu on viimeisessä viidessä mennyt paljon eteenpäin, Pasi Parviainen sanoo.

Kilpailuviikonloppuna lauantaina käydään karsinnat ja sunnuntaina loppukilpailut. Tarkemmat aikataulut ja suoritusjärjestykset tulevat kisanet.fi-sivustolle.

Pasi Parviainen toteaa, että lajia kannattaa tulla seuraamaan nyt siksikin, että SM-kisoja ei todennäköisesti ihan lähivuosina nähdä Mikkelissä.

– Järjestelyvuoro kiertää ja Suomessa on monia aktiivisia akropaikkakuntia, hän sanoo.

 

Suomen Voimisteluliitosta kerrotaan, että tänä vuonna akrobatiavoimistelun SM-kisoissa on ennätysmäärä kokoonpanoja, yhteensä 27 kokoonpanoa. Kilpailussa on mukana sekä viime vuoden SM-kisamenestyjiä että uusi haastajia. Osa viime vuoden mestareista kilpailee tänä vuonna uudella kokoonpanolla.

Akrobatiavoimistelun Suomen mestareiksi parien sarjassa viime vuonna voimistelivat Elsa Alho ja Tilda Tyrmi (Tampereen Voimistelijat, nykyisin he edustavat Tampereen Sisua). Pari voitti myös heitto- ja nosto-ohjelmien kultamitalit. Tänä vuonna Alho ja Tyrmi (Tampereen Sisu) kisaavat 12–18-vuotiaiden sarjassa, jossa he ovat ennakkosuosikkeja kuluneen kevään kisamenestyksen perusteella.

Voimisteluliitosta arvioidaan, että triojen sarjoissa on odotettavissa tiukkaa kilpailua. Triojen sarjassa viime vuonna SM-kultaa kokonaiskilpailussa ja heitto-ohjelmassa voittanut trio Elviira Laine, Netta Nuppola ja Siiri Nuutinen (Akron Taika) ja nosto-ohjelman kullan voittanut trio Angela Aarnio, Amanda Koivumaa ja Siiri Salminen (Tampereen Voimistelijat, nykyisin he edustavat Tampereen Sisua) kilpailevat tänä vuonna uusien kokoonpanojen kanssa.

Voimisteluliitossa järjestetään joka toinen vuosi kaikkien voimistelulajien yhteiset Suomen mestaruuskilpailut ja joka toinen vuosi lajeittain erilliset kilpailut. Liiton kahdeksan kansainvälistä kilpailulajia ovat akrobatiavoimistelu, joukkuevoimistelu, kilpa-aerobic, miesten telinevoimistelu, naisten telinevoimistelu, rytminen voimistelu, TeamGym ja trampoliinivoimistelu.

Elina Alanne