Ristiinan vanhalle kaatopaikalle tulee aurinkovoimala – tehoa riittää noin 300 omakotitalon vuosisähköön


Kaupunki vuokraa alueen Solinvest Oy:lle.

 

Vanhan kaatopaikan alueelle on suunniteltu 6MW aurinkovoimalan lisäksi 15MW/30MWh akkuvarastoja. Kuvituskuva.

 

Ristiinan vanhalle kaatopaikalle rakennetaan aurinkovoimala.  Mikkelin kaupunki vuokraa alueen aurinkovoimalahankkeita kehittävälle Solinvest Oy:lle.

Alueen koko on hieman yli 8 hehtaaria. Alueelle on suunniteltu 6MW aurinkovoimalan lisäksi 15MW/30MWh akkuvarastoja. Solinvestin kehitysjohtaja Miika Korsman kertoo, että tämän kokoinen voimala tuottaa sähköä 300 omakotitalolle, jos talon vuosikulutus on 20 000 kwh/vuosi.

Konkreettinen aurinkovoimalan rakentaminen alkaa rakennusluvan ja verkkoliittymäsopimuksen myötä syksyllä 2024 tai viimeistään keväällä 2025. Rakentaminen toteutetaan vaiheittain.

Nyt kun maanvuokrasopimus on tehty, Solinvest voi hakea sekä poikkeamislupaa alueen osayleiskaavasta sekä rakentamislupaa hankkeelle. Molempia on valmisteltu jo edeltä ja kaupunki on ohjannut yhtiön tekemään erilaisia vesitalous- ja muita selvityksiä, jotka edistävät hankkeen toteutusta, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Paneelikentän lisäksi alueelle tulee erilaisia laitteisto- ja energiavarastorakennelmia, jotka sijoittuvat kaupungin omistamalle maalle.

 

Korsman kertoo, että Ristiinan aurinkovoimala on Suomen mittakaavassa keskikokoinen.

– Pienimmät ovat noin yhden hehtaarin alueella ja suurimmat 60 hehtaaria. Ristiinassa on järkevän kokoinen alue, joka aukeaa etelään, eikä siellä ole puita. Meillä on investoinneissa ajatuksena, että käytämme myös niin sanottuja joutomaita, eli esimerkiksi juuri tällaisia vanhoja kaatopaikkoja, Korsman kertoo Ristiinalaiselle.

Hän toteaa, että Ristiinan alue ei ole rakentamiseen kaikkein helpoin paikka mutta moni asia puoltaa sinne rakentamista. Olennaista on muun muassa se, että kytkentäasiat ovat järkevästi toteutettavissa. Ristiinan alue on yksi potentiaalisista aurinkovoiman alueista, joita Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy kartoitti vuonna 2023.

 

Mikkelin kaupungin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs on seurannut hankkeen edistymistä hyvillä mielin.

– Solinvest oli meihin yhteydessä reilu vuosi sitten ja hanke on edennyt määrätietoisesti maanvuokravaiheeseen. Prosessin aikana kaikki osapuolet ovat oppineet koko ajan uutta ja on tärkeää, että kaupungin prosesseja on saatu muokattua siten, että uusiutuvan energian hankkeita voidaan viedä kaupungin kannalta nopeasti eteenpäin, Äikäs sanoo tiedotteessa.

Korsman kiittää kaupungin ja Järvi-Suomen Energia Oy:n toimijoita erinomaisesta yhteistyöhengestä sekä ratkaisukeskeisestä toiminnasta.