Lotta Tuominen iloitsee puolueensa menestyksestä


Vaalien ensikertalainen keräsi liki 1700 ääntä, ja on siitä kiitollinen. Erityisen hyvän mielen Tuomiselle toi vasemmistoliiton jättimenestys.

 

Lotta Tuominen keräsi EU-vaaleissa noin 1700 ääntä, johon hän on ensikertalaisena tyytyväinen. Kuva: Liisa Kerola

 

Ristiinalainen, vaikkakin jyväskyläläinen. Näin uskaltanee sanoa tällä hetkellä Jyväskylässä opiskelevasta ja siellä kirjoilla olevasta, Ristiinasta lähtöisin olevasta 23-vuotiaasta Lotta Tuomisesta. Tuominen oli elämänsä ensimmäistä kertaa vaaleissa ehdolla sunnuntaina pidetyissä EU-vaaleissa, joissa valittiin edustajia Euroopan parlamenttiin. Vasemmistoliiton listalta ehdolla ollut Tuominen sai 1684 ääntä, jota voi pitää varsin hyvänä määränä vaalien ensikertalaiselle, melko lailla tuntemattomalle ehdokkaalle.

– Olen todella iloinen ja kiitollinen omasta tuloksesta. Ensikertalaisena olen tästä ylpeä, ja todella kiitollinen minun hienolle tiimilleni, tätä vaalityötähän missään tapauksessa ei tehdä vain itsekseen, Tuominen kertoo.

 

Poikkeuksellinen vasemmistoliiton menestys tekee Tuomisen erityisen iloiseksi.

– Fiilis on aivan käsittämätön. Tulos oli upea ja ainutlaatuinen, sillä eihän vasemmistoliitto ole koskaan tällaista tulosta saanut. Kolme paikkaa tarkoittaa sitä, että meillä on hyvät mahdollisuudet saada hyvää aikaan, eli puolustaa oikeusvaltiota, tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja katsoa ihmisoikeuksien perään.

– Odotan innoissani, että mitä tämä viisi vuotta tuo tullessaan. Tästä on hyvä lähteä kohti tulevaa ja seuraavia vaaleja.

Tuominen sanookin, että hän aikoo lähteä ehdolle ensi vuoden kuntavaaleihin, nimenomaan Mikkelissä.

 

Sunnuntaina pidetyt EU-vaalit toivat Suomessa kaksi jättiluokan yllätystä. Ensimmäinen oli juurikin vasemmistoliiton valtaisa menestys gallupeihin verrattuna, ja toinen oli perussuomalaisten pannukakuksi lässähtänyt kannatus. Kolmas merkille pantava yksityiskohta oli äänestysprosentti, joka pysyi Suomessa alhaisena (40,4 prosenttia).

Vasemmistoliitto keräsi peräti 17,3 prosentin kannatuksen, jonka takana on etenkin puolueen kärkiehdokkaan, puheenjohtajan pestistä väistyvän Li Anderssonin liki käsittämätön äänisaalis. Andersson oli ylivoimaisesti Suomen suosituin ehdokas saatuaan lähes 250 000 ääntä. Vasemmistoliitto sai EU-parlamenttiin kolme paikkaa, kun sillä on aiemmin ollut yksi. Kokoomus (24,8 %) oli suosituin puolue ja sai neljä paikkaa. SDP (14,9 %), keskusta (11,8 %) ja vihreät (11,3 %) saivat kukin kaksi paikkaa. Kannatustaan mittavasti menettänyt perussuomalaiset (7,6 %) sekä RKP saivat läpi yhden edustajan.

 

Ristiinan äänestysalueella keskusta säilytti suosituimman puoleen paikan 24,9 prosentin ääniosuudella. Kokoomus oli kannoilla 21,8 prosentilla ja vasemmistoliitto nousi peräti kolmanneksi 17,7 prosentin kannatuksella. Seuraavat sijat menivät SDP:lle (13,9 %), perussuomalaisille (7,7 %) ja vihreille (5,4 %).

Ristiinassa suosituin ehdokas oli keskustan Elsi Katainen 113 äänellä. Toiseksi eniten ääniä Ristiinasta keräsi Lotta Tuominen (96) ja kolmanneksi eniten mikkeliläinen, keskustan Kati Häkkinen (85).

 

 

Koko Mikkelin alueella suosituin puolue oli koko maan kaltaisesti kokoomus (26,5 %). Toiseksi suosituin oli keskusta (19,0 %), jonka jälkeen tulivat SDP (16,0%), vasemmistoliitto (12,6 %), vihreät (8,0%), perussuomalaiset (7,6 %) ja KD (5,0 %).

Ehdokkaista eniten ääniä keräsivät vasemmistoliiton Li Andersson (1387 ääntä), keskustan Elsi Katainen (1032) ja demareiden Eero Heinäluoma (1028). Paikallisista ehdokkaista suosituin oli Kati Häkkinen (kesk.), joka sai Mikkelissä 797 ääntä hieman alle 3000 äänen kokonaissaaliistaan. Liike nytin listoilla tällä kertaa mukana ollut Satu Taavitsainen sai Mikkelissä 373 ääntä ja Lotta Tuominen 204 ääntä.

 

Niko Takala