Kalliosinisiipiä etsitään Yövedellä – Oletko nähnyt erittäin harvinaista perhosta?
Kalliosinisiipiä esiintyy alueella avoimilla kallioilla ja kallioisilla kedoilla.

Mikkelin Yöveden alueelta on aikaisempia hajatietoja erittäin uhanalaisen kalliosinisiiven esiintymisestä.
Lajia esiintyy alueella avoimilla kallioilla ja kallioisilla kedoilla. Ely-keskus selvittää lajin esiintymistä touko-kesäkuun aikana. Tietoja päivitetään ajantasaisen tiedon saamiseksi lajin esiintymisestä, ely-keskus kertoo tiedotteessaan.
Nimensä mukaisesti kallioilla, kivikkorinteillä ja kalliokedoilla elävä erittäin uhanalainen kalliosinisiipi (Scolitantides orion) kuuluu sekä rauhoitettuihin että erityisesti suojeltaviin lajeihin. Tyypillisesti se lentää touko-kesäkuussa, melko lähellä kallion pintaa.
Muista samannäköisistä sinisiivistä se on tunnistettavissa siipien alapinnan voimakkaasta tummasta täplityksestä. Tunnistaminen vaatii kuitenkin tarkkuutta, ja epäillessään löytäneensä kalliosinisiiven kannattaa ottaa huomioon myös ympäristön soveltuvuus lajille havaintoa tehdessä.
Kalliosinisiiven toukka elää maksaruohoilla, lähinnä isomaksaruoholla (Hylotelephium telephium), joten laji vaatii lisääntyäkseen sopivia maksaruohoa kasvavia kalliomaastoja. Kalliosinisiiven kelpuuttaman lisääntymispaikan voi tunnistaa pienistä yksittäisistä valkoisista munista maksaruohon lehdillä. Yleensä tällaisia sopivia paikkoja esiintyy vesistöjen lähellä.
Kalliosinisiipi on taantunut tai hävinnyt monilla vanhoilla esiintymispaikoillaan sopivien avointen ympäristöjen umpeenkasvun, metsäpalojen ja kulotuksen vähenemisen sekä mahdollisesti kallioiden rakentamisen ja maankäytön vuoksi. Saimaan alueen kannat ovat kuitenkin paikoin elpyneet 2000-luvulla ja uusia elinpaikkoja on löytynyt kallioisilta saarilta.
Kalliosinisiipi hyötyy esiintymispaikoilla tehtävistä hoitotoimista ja omalla tontilla esiintyvää kalliosinisiipeä voi halutessaan auttaa esimerkiksi lisäämällä esiintymispaikan avoimuutta niittämällä peittävää kasvillisuutta. Tällöin on kuitenkin varottava, ettei toukan ravintokasvi maksaruoho tule niitetyksi. Paras ajankohta kalliosinisiiven havaitsemiseen on alkukesä.