Hyvillä mielin markkinoille – kauppiaita on tulossa lähes 80


Rantapuistossa järjestettäville Ristiinan markkinoille on tulossa runsaasti kauppiaita.

 

Ristiinan markkinat tänä vuonna järjestävä Eräkokki Paavo Sutista hymyilyttää, sillä huomisille markkinoille on tulossa runsaasti myyjiä. Sääennustekin näyttää markkinaperjantaille hyvää keliä!

 

Ensin hieman kauhistun, kun huomenna perjantaina Ristiinan markkinoita vastuujärjestäjänä toteuttava Eräkokki Paavo Sutinen tuumaa että ”huolestuttavalta näyttää”, kysellessäni häneltä maanantaina ennakkotunnelmia markkinoista. Onneksi Sutisen virneeseen kääntyvä naama paljastaa, että kyseessä oli vain pilailu.

– Oikeasti tilanne on tosi hyvä. Tällä hetkellä on noin 120 ruutua myyty, ja tänäänkin on tullut yhteydenottoja. Kiinnostus on ollut kovaa, niin kuin ennakoinkin, kun myyjillä ei ole tänä vuonna kauppapaikkoja ollut tarjolla, Sutinen tuumii tyytyväisenä.

120 ruutua ei toki tarkoita ihan yhtä montaa eri myyjää. Monella myyjällä on varattuna kaksi ruutua, joillakin jopa neljä tai viisi. Silti eri myyjiä on tulossa noin 80.

– Hienoa on ollut huomata miten paljon myyjiä on tulossa, vaikka lyhyellä varoitusajalla markkinat polkaistiin pystyyn. Osansa tässä on varmasti meidän kauppiaiden omissa some-ryhmissä, joissa tieto kulkee nopeasti!

Myyntiä on tulossa niin ruuan, monenlaisten herkkujen ja esimerkiksi vaatteiden saralta.

– Ollaan pyritty siihen, että mahdollisimman paljon erilaista, ettei olisi vain samaa tarjolla. On lastenvaatteita, kukkia, lettuja, koreja, muikkuja, lörtsyjä, koruja. Ja vaikka mitä, varmasti löytyy jokaiselle jotain!

Heinäkuu on Sutiselle varsin vilkasta aikaa. Nyt ollaan suorastaan tapahtumasumassa.

– Tässä on nyt kymmenen päivän sisään neljät markkinat. Voikkaa, Myllykoski, Nastola ja Ristiina. Nämä Ristiinan markkinat ovat näistä selkeästi suurimmat. Ja olisihan tässä ollut vielä Taipalsaaren markkinatkin, mutta siellä kunta ei lopulta antanut lupaa pitää maa-alueellaan markkinoita, eräkokki kummastelee.

 

Yksi suuri syy siihen, miksi Ristiinan markkinat ovat olleet viime vuosina koulukeskuksen kentällä, on olosuhteet. Koululla esimerkiksi wc:t, vedet ja sähköt sekä markkinamyyjien sosiaalitilat ovat olleet helposti järjestettävissä. Rantapuistossa nämä asiat ovat hankalammin toteutettavissa.

– Onhan tässä kieltämättä omat hankaluutensa. Mutta esimerkiksi lisävessa tuodaan paikalle, sekä sitten järjestetään esimerkiksi käsienpesupisteitä, joita voi toki olla omasta takaa ruokaa tarjoavilla myyjillä muutenkin. Vessojen käytöstä neuvottelen vielä lisäksi lähellä toimivien yritysten kanssa.

Oman mausteensa tuo myös Rantapuiston muodot.

– Tässä kun ei oikein ole suoria kulmia tarjolla! Sutinen naurahtaa. – Taitaa olla tämän parkkipaikan reunakiveys ainoa sellainen. Mutta kyllä tähän myyntipaikat saa tehtyä, ja pyritään siihen että kaikki kulkuväylät ovat sen neljä metriä leveitä.

– Mutta onhan tämä Saimaan ranta tietysti näistä haasteistaan huolimatta aivan upea paikka pitää markkinoita. Takuulla saadaan hyvä tapahtuma aikaan!

 

 

Rantapuiston alueella on pysäköinti kielletty perjantaina. Järjestäjät toivovat ettei alueelle pysäköitäisi enää torstainakaan.

 

Markkinoiden järjestäjä on varannut Rantapuiston alueen käyttöönsä markkinoiden ajaksi Mikkelin kaupungilta. Jotta alue olisi käytettävissä myyjille varattuihin paikkoihin, on alueella pysäköinti kielletty kyseisenä aikana.

– Nyt sitten tietysti toivotaan, että ihmiset huomioisivat ja huomaisivat tämän jo ajoissa. Ettei esimerkiksi autoja trailereineen jätettäisi enää torstainakaan paikalle. Ne ovat sitten tietenkin hyvin hankalasti tiellä, jos siihen ajoneuvoja perjantaiksi jää, markkinoita järjestävä Paavo Sutinen huomauttaa.

– Näihin kyltteihin nyt kirjoitettiin, että alueelle ei pysäköitäisi torstainakaan enää puolen päivän jälkeen, kun paikalle alkaa sitten torstai-iltaa kohden jo saapumaan kauppiaita.

Jos esimerkiksi on tarvetta veneen laskuun trailerilla, niin Ristiinan vierasvenesatamassa (kirkkorannassa) on myös laskuluiska sekä tilaa pysäköidä auto trailereineen.

 

Ristiinan markkinat Rantapuistossa (Brahentie 33) pe 17.7. klo 9-17.

 

Niko Takala

 

Lue myös: Markkinat pidetään sittenkin! Kauppiaat houkuttelivat Eräkokin järjestämään tapahtuman Ristiinassa