Uusia koronatartuntoja löytyi 20 Essoten alueelta – rokoteaikoja avataan uusille ryhmille keskiviikkona


Uusia rajoituksia harkitaan. Rokotukset etenevät: uusia ryhmiä mukaan

 

Tartuntoja löytyi taas enemmän. Essoten koronalääkärit vetoavat aikuisiin, jotta koulut voisivat pysyä auki ja lapset saisivat harrastaa.

 

Koronaepidemia osoittaa jälleen kiihtymisen piirteitä Essoten alueella. Maanantain tiedotteen jälkeen on löytynyt kaikkiaan 20 positiivista koronatestien tulosta.

Osa tartunnoista on ilmennyt jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta, mutta myös uusia tartuntaketjuja on löytynyt ja osan alkulähde on alueen ulkopuolella.

 

– Osa aikuisista näyttää väsyneen tilanteeseen ja unohtaneen varovaisuuden. Aikuisten välisiä kohtaamisia tulee edelleen paljon ja sitä kautta tartunnat leviävät. Eilen tartuntoja on tullut muun muassa kuntosalilta ja aikuisten välistä baarikohtaamisista. Molempia on suositeltu jätettäväksi nyt väliin, kertoo tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

 

Essoten alueen niin sanottu koronanyrkki kokoontui tiistaina arviomaan tilannetta. Rajoitukset pysyivät tässä vaiheessa ennallaan. Tilannetta arvioidaan kuitenkin päivittäin, ja jos tartuntamäärien suunta ei käänny selvästi laskuun lähivuorokausien aikana, tullaan rajoituksia tiukentamaan uuden tartuntatilain mukaisesti.

Tartuntatautilääkärit ovat pyytäneet ympäristöterveydenhuollolta valvontaa tartuntatautilain 58 d -pykälän mukaisten rajoitusten toimimisesta. Pykälään sisältyvät muun muassa kahden metrin turvavälit aikuisten harrastustoiminnassa.

Jos d-pykälä ei toteudu käytännössä tai tartuntoja ilmaantuu siitä huolimatta ja sairaalahoito kuormittuu, ovat seuraavana vuorossa tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaiset toimet. Ne tarkoittavat käytännössä tilojen sulkemisia. Yksi mahdollisuus on myös pyytää Trafilta rajoituksia joukkoliikenteen matkustajamääriin.

 

Yhtenä mahdollisuutena on myös muun muassa yläkoulujen siirtyminen etäopetukseen.

 

– Aikuisväestöllä on nyt suuri vastuu sen suhteen, että joudutaanko lapsiin ikävästi kohdentuvia rajoituksia tiukentamaan. Uudet lapsiin kohdentuvat rajoitukset ovat viimesijaisia ja niitä ovat muun muassa lasten harrastustoiminnan keskeyttäminen ja yläkoulujen etäopetus.  Pystymme asettamaan uusia rajoituksia nopealla aikataululla, Seppälä kertoo tiedotteessa.

Koronatartunnat, lomakausi ja karanteenit ovat panneet Essoten terveydenhuollon ja vanhus- ja vammaispalvelujen henkilöstön tiukoille. Tartunnan saaneiden osastohoito vaatii myös enemmän resursseja kuin tavanomainen hoito.

 

Essoten alueella on nyt ensimmäisen rokoteannoksen 12,3 prosenttia yli 16-vuotiaista.

– Toivonpilkahduksia näkyy siinä, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien rokotukset alkavat olla loppusuoralla. Ensimmäisen pistoksen on saanut nyt kaikkiaan 9 967 henkilöä ja toisenkin jo 2 758. Uusia rokoteannoksia on luvassa ja avaamme rokotusaikoja uusille nuoremmille taustasairauksia omaaville ryhmille, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Essote avaa keskiviikkoaamuna 3. maaliskuuta klo 8.00 rokotusaikoja uusille ikäryhmille. Rokotusajan saavat tuolloin varata vuosina 1941–1945 syntyneet ikäihmiset sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat 70 vuotta täyttäneet puolisot.

 

Lisäksi keskiviikkoaamuna avataan ajanvaraus vuosina 1962–1971 syntyneille THL:n riskiryhmän 1 taustasairauksia sairastaville. Tässä rokotusryhmässä ei rokoteta puolisoita. Ryhmään kuuluvat voit tarkistaa esimerkiksi tästä jutusta.

– Molemmissa rokotusryhmissä rokotteita on saatavilla edelleen vain rajoitetusti, ja siksi myös rokotusaikoja on rajallisesti. Ajanvarausta kannattaa seurata päivittäin, kehottaa tiedotteessa Gärdström.

Rokotusaikoja lisätään varattaviksi uusien rokote-erien saapumisen myötä. Ajanvaraus koskee vain ensimmäistä rokotuskäyntiä. Tehosterokotteen aika varataan ensimmäisen rokotuskäynnin yhteydessä paikan päällä.

– Muut kuin yllä mainitut rokotusajan varanneet joudutaan valitettavasti käännyttämään rokotuspisteiltä pois, Gärdström muistuttaa.

 

Katso rokotusten tilanne täältä.

Katso koronalle altistumisen paikat täältä.

Lue ohjeita turvalliseen hiihtoloman viettoon täältä.