Ravintoloissa saa taas syödä ja juoda – lue tästä, miten toimintaa on rajoitettu


Ravintolat ja kahvilat saavat taas myydä muutakin kuin noutoruokaa.

Esimerkiksi lounasta saa taas syödä ravintoloiden sisätiloissa. Kuva on otettu Kahvila-ravintola Saimaasta maaliskuussa ennen ravintolasulkua.

 

Kuusi viikkoa kestänyt ravintolasulku päättyi maanantaina. Asiakaspaikkoja ja aukioloaikoja on kuitenkin rajoitettu.

Ravintoloiden toimintaa säädellään tällä hetkellä valtioneuvoston asetuksella.

 

Etelä-Savossa ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa saa olla käytössä kolmasosa asiakaspaikoista. Alkoholia saa anniskella kello 7–17 ja sallittu aukioloaika on kello 05–18.

Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Anniskelu on sallittu kello 7–17 ja sallittu aukioloaika ravintola-asiakkaille on kello 05–19.

Asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Valtioneuvoston sivuille lisättiin maanantaina tarkennuksia terassien toimintaan. Sivustolla todetaan, että ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkarajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintolatoimintaa eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Aukioloaikarajoitukset eivät koske polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

 

Etelä-Savon niin sanottu koronanyrkki linjaa tiistaina, voiko alue siirtyä takaisin koronan perustasolle. Perustasolla ravintoloiden rajoitukset ovat lievempiä. Alueiden rajoituksia muutetaan epidemiatilannetta vastaavaksi viikoittain muuttamalla valtioneuvoston asetusta, eli ravintolarajoitukset eivät ole Essoten päätettävissä.

 

Valtioneuvoston sivulla todetaan, että kokonaisuudessaan rajoituskokonaisuutta tarkastellaan valtakunnallisen epidemiatilanteen pohjalta ensimmäisen kerran kaksi viikkoa rajoitusten alkamisen jälkeen erityisesti terassien, ruokaravintoloiden ja kiihtymisvaiheen alueiden rajoitusten osalta. Rajoitusten lieventämisen edellytys on epidemian suotuisan kehityksen jatkuminen.

Elina Alanne