”Olen ylpeä, että jaksoin kirjoituksiin painaa” – Roosa Laakon lukioaikaa värittivät monet muutokset


Roosa Laakolle valkolakin haluaminen ei ollut itsestäänselvyys. Lauantaina on vuoro juhlia valmistumista. 

 

Toukokuun Roosa Laakko työskenteli Ristiinassa jäätelökioskilla ja nyt hän on aloittanut kesätyöt Grilli-Kahvila Katrillissa.

 

Normaalia hektisempi lukioaika. Näin kuvailee Roosa Laakko, ja varmasti moni muukin tänä keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut ristiinalaisnuori.

– Ensimmäinen vuosi oli vielä normaali. Sitten Ristiinan lukion lakkautusuhka toi paineen, kun halusin olla mukana vetoamassa lukion puolesta, Laakko kertoo.

Tulevana lauantaina valkolakin saava Laakko kertoo, että tuossa vaiheessa hänellä vähän opinnot jäivät sivuun, kun elämässä oli liikaa muutakin henkistä ja fyysistä kuormitusta.

– Voimavarat oli vähissä. Se helpotti toisen vuoden keväällä, kun oli selvää, että lukiota on pakko vaihtaa. Viimeistään tilanne rauhoittui viime syksynä, kun aloitin Mäntyharjussa ja huomasin, että siellä olikin tosi mukavaa.

 

Laakko kuvaa, että lukion viimeinen vuosi meni helposti ja lepsusti. Lukioajan vaikeammat hetket näkyvät kurssiarvosanoissa. Eniten Laakko piti psykologiasta, maantiedosta ja englannista.

– Niitä myös kirjoitin. Kirjoituksista tuli keskiverto-ceetä ja psykologiasta M. Paremmin se meni kuin mitä odotin, kun oli tosiaan vähän rankempi tuo lukiourakka. Olen ylpeä, että jaksoin kirjoituksiin painaa.

Selvää ei ollut muutenkaan se, että Laakko haluaa nimenomaan ylioppilaaksi. Ensimmäisen lukiovuoden jälkeen hän laittoi hakemuksen Esedulle opintopaikasta, mutta päätti kuitenkin jatkaa lukiossa.

 

Tämän kevään valmistuvien opintotaivalta on enemmän ja vähemmän hankaloittanut myös korona. Laakko on iloinen, että Mäntyharjussa pystyttiin pysymään koko kolmas vuosi lähiopetuksessa.

– Se harmittaa, että abiristeily peruuntui. Se oli meillä varattuna alkuperäisen Ristiinan luokan kanssa.

Lauantaina Mäntyharjussa juhlitaan niin, että jokainen ylioppilas saa tuoda maksimissaan neljä vierasta. Mikkelin lukion ylioppilasjuhla pidetään ilman yleisöä ja striimataan läheisille.

– Minulla on ihan perusylioppilasjuhlat mutta rajoitukset on pidetty mielessä. Vieraat on kutsuttu pienissä ryhmissä mutta ihan mukavasti on tuttuja ja sukulaisia tulossa.

 

Pääsykokeita Laakolla on takana jo kahdet. Hän haki Jyväskylän ja Oulun yliopiston yhteisissä pääsykokeissa lukemaan psykologiaa sekä Kuopion ja Joensuun yhteispääsykokeissa opiskelemaan yhteiskuntatieteitä.

– Kuopion yhteiskuntatieteet olisi ykkösvalintani, kun siellä voi erikoistua sosiaalipsykologiaan. En ole vielä uskaltanut tulevaisuuden suunnitelmia ajatella liian pitkälle, jos en nyt pääsekään opiskelemaan, Laakko kertoo.

Elina Alanne

 

Katso kaikkien ylioppilaiden nimet tästä.