Lauantaina rokataan, nähdään Amatsoni ja kuullaan tarinoita Sotakoululla – uusi tapahtuma viihdyttää Ristiinassa


RockArt-day, Ristiina -tapahtumassa on ohjelmaa eri puolilla Ristiinaa. 

 

Astuvansalmelle risteiltiin pimeässä myös viime vuonna eurooppalaisena kalliotaidepäivänä. Tämän vuoden risteilyt menivät nopeasti täyteen.

 

Tulevana lauantaina Kaukaanrannan torilla kuhisee, kun Amatsoni-tilateos julkaistaan ja poikkitaiteellinen ryhmä esiintyy kalliotaiteen hengessä. Torilla rokkaa myös mikkeliläinen Octoband. Lapset ja muutkin pääsevät myös askartelemaan, kun työpajalla voi tehdä oman voimakorunsa ja kalliomaalauksia saa jäljitellä torin pintaan. Torilla tapahtumat alkavat kello 12.

Tapahtumat kuuluvat RockArt-day, Ristiina -tapahtumaan, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Yhdeksäs lokakuuta, eli tänä vuonna lauantai, on eurooppalaisen kalliotaiteen päivä.

– Ihanalla mielin olen tulevasta tapahtumasta, koska paljonhan tässä ei ole voinut tapahtumia järjestää. Kiva tehdä, ja aloitella tapahtumia taas, tällaisella ulkotapahtumalla, tapahtuman tuottaja Linda Mehtonen sanoo.

Tapahtuman järjestää Lumio Events Oy. RockArt-day on saanut rahoituksen Mikkeli Events -hankkeesta. Mikkeli Events -hankkeen rahoituksen on myöntänyt Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

 

Astuvan Amatsoni -tilateos nousi keskiviikkona Ristiinan Kaukaanrannan torille. Musta hahmo piiloutui kuitenkin vielä harson taakse.

 

Torin tapahtumien lisäksi ohjelmaa on myös Sotakoululla. Kello 13 ja 14 Jouko Nousiainen johdattaa paikan ja Yrjö Maunu Sprengtportenin historiaan. Sotakoululla pitävät myös kahteen kertaan äkseerausnäytöksen Jalkaväkimuseon kesäsotilaat ja kerran on kuultavissa Seppo Linqvistin esittämä monologi.

Kaikki aikataulut ovat tarkemmin tapahtuman nettisivuilla. Sotakoululla on myös esillä valokuvia kalliotaiteesta sekä kahvila. Ovet ovat avoinna 13–14.30.

 

Iltaa kohden tapahtumat siirtyvät Kallioniemen ja Astuvansalmen suuntaan. Aino-laivalla järjestetään kaksi kirjakajuuttaa. Toisessa Helena Waris kertoo Astuvan kalliomaalausten antamasta inspiraatiosta omissa töissään, toisessa Jenny Kangasvuo johdattelee paleofiktioon. Kirjakajuuttoihin on ennakkoilmoittautuminen.

– Näihin mahtuu vielä mukaan, Mehtonen vinkkasi maanantaina.

Illalla Aino-laiva tekee kaksi risteilyä kalliomaalauksille. Ne täyttyivät nopeasti. Mehtonen kertoo, että koronatilanteen vuoksi bussikuljetuksiin ja risteilyille ei täytetä kuin puolet paikoista.

– Mennään nyt näin. Mieluummin vielä väljästi.

Risteilyvieraat ja muutkin voivat tutustua Kallioniemessä Suvi Lailavuon Hiljaisuus-näyttelyyn, tunnelmoida syysvalaistusta ja syksyistä ruokaa. Kallioniemi avautuu kello 18.

– Toivotaan, ettei lauantaina myrskyä mutta pieni sade ei haittaa. Lämmintä vain silloin päälle, Mehtonen tunnelmoi.

Elina Alanne

 

Lue lisää Amatsonista ja lauantain esityksestä tästä jutusta

 

RockArt-day Ristiinassa la 9.10. Aikataulut osoitteessa www.rockartday.fi.