”Haluan itsekin vaikuttaa siihen, että seutu pysyy eläväisenä” – Nestori Virtasen Satoja yhdistää tuottajat ja asiakkaat


Koronaepidemia toi Nestori Virtasen takaisin kotiseudulle. Mökillä syntyi uusi yritys Satoja Oy.

 

Nestori Virtanen haluaa tuottajien tuotteiden löytävän helpommin kuluttajille. Satoja.fi-sivustoon liittyen hänellä on paljon jatkomahdollisuuksia. Esimerkiksi tuotteiden kotiinkuljetusta kannattaisi hänestä kehittää.

 

Alkuvuodesta 2020 koronavirus sulki maailman. Ristiinalaislähtöinen Nestori Virtanen oli Espanjassa, joka meni kiinni.

– Tilanne siellä oli tiukka ja poliisin toiminta ei täyttänyt mitään perustuslakeja. Tiesin, että Suomessa on tilaa, Virtanen kertaa.

Virtanen oli jo jonkin aikaa tehnyt töitä ulkomailla. Tuona keväänä hänen oli tarkoitus mennä töihin Kreikkaan mutta yhtäkkiä oltiin tilanteessa, että lentokoneet eivät enää lentäneetkään. Virtanen päätti ottaa suunnaksi Suomen ja mökin Himalanpohjalla.

Virtasella on tietojenkäsittelytieteen ja graafikon tutkinnot ja hän on työskennellyt esimerkiksi verkkokaupan startup-yrityksessä. Jo vuosia sitten hän pyöritteli ajatusta ja hieman testasikin, miten tuottajat voisivat myydä Reko-lähiruokatuotteita muualla kuin Facebookissa. Idea palasi mökillä mieleen ja vuosi sitten syntyi Satoja Oy, joka on lähiruuan myynti- ja tilauspalvelu.

– Reko-konsepti on loistava mutta julkinen tilaaminen ei ole minun juttuni. Facebook ei muutenkaan ole minusta paras paikka toiminnan kannalta, koska siellä ei juurikaan ole mahdollista kehittyä.

 

Virtanen tykkää itse panostaa laadukkaaseen ruokaan ja näkee, että se on hyvä sijoitus sekä oman hyvinvoinnin että koko ympäröivän yhteisön kannalta.

Tutkimusten mukaan suurin osa Reko-ringeistä ostavista on naisia, mikä mietitytti Virtasta. Ehkä ostotavassa on jotain, mikä ei saa miehiä asiakkaiksi.

– Toki lähiruokaa saa myös marketeista ja sieltä on helppo ostaa mutta kate tuottajalle on tuolloin aivan eri. Tässä on toki kyse myös siitä, haluaako ostaja nähdä hieman vaivaa, että tukee sillä rahalla, mikä joka tapauksessa menisi ruokaan, lähiseudun toimintaa.

 

Satoja.fi on löytänyt tuottajia hyvin mukaan. Virtanen on myös käynyt tilavierailuilla pallottelemassa ideoita ja kuuntelemassa tuottajien tarpeita. Nyt palvelun on aika alkaa etsiä ja testata toimintaa myös asiakkaiden kanssa.

– Sivusto on nyt vielä hyvin alkuvaiheessa. Ydin toimii mutta se esimerkiksi näyttää hieman hassulta.

Virtasen lisäksi Satoja-tiimissä on osa-aikaiset ohjelmistokehittäjät Kuopiosta ja Lontoosta.

Tällä hetkellä Satoja on tuottajille vielä maksuton. Ideana on jatkossa ylläpitää ja kehittää sitä niin, että tuottajat maksavat provisiota syntyneen myynnin perusteella. Virtanen etsii keväällä myös sijoittajia, jotka haluaisivat olla mukana parantamassa maatalouden kannattavuutta.

Aluksi toimintaa testataan Etelä-Savossa mutta Satoja.fi on laajennettavissa koko Suomeen.

 

Haastattelupäivänä Virtasen mökin aggregaatin vetonaru hajosi ja lumitöitä on saanut puskea mökkitiellä harva se päivä. Hän kokee, että elämässä on nyt hyvä tasapaino.

– Mökillä saa paljon aikaan ja lisäksi on sopivasti liikuntaa luonnon ehdoilla. Tällaista yritystähän pystyisi pyörittämään mistä vain mutta nyt asun täällä ja haluan itsekin panostaa siihen, että seutu pysyy eläväisenä. Satoja.fi-tyyppisen yrityksen kasvu täyteen potentiaaliin ottaa yleensä 5–10 vuotta, jos kaikki menee hyvin. Mutta jos se menee nurin heti, niin se menee. Mutta kaikki energiat pistän nyt siihen, Virtanen sanoo.

Elina Alanne

 

Satoja.fi etsii testikäyttäjiksi sekä tuottajia että asiakkaita. Ristiinassa Reko-toimintaa on talviaikaan pääsääntöisesti kerran kuussa.

 

Lue myös juttu vuodelta 2020, kun Reko aloitti Ristiinassa.