”Henkilöstö on tosi kovilla” – koronatartuntamäärät kasvavat vielä pari viikkoa, veikkaa Santeri Seppälä


Essoten alueella saadaan noudattaa huomattavaa varovaisuutta vielä maaliskuulle saakka, kertoo koronatilanteesta Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

 

Essoten Santeri Seppälä toteaa, että kaikki palvelut hoidetaan, mitä pystytään. Henkilökuntaa on kuitenkin koko ajan laajasti pois töistä, joten kiireettömiä aikoja ei aina pystytä antamaan. Kuva on loppuvuodelta 2020. Kuva: Jussi Salminen / Essote

 

– Edelleen mennään tartunnoissa ylöspäin. Eilen itse asiassa oli ennätyspäivä, 353 positiivista. Varmaankin vielä viikko tai kaksi mennään kasvavilla luvuilla, Seppälä kertoi keskiviikkoaamuna.

Koronaviruksen omikronvariantti leviää nyt hyvin voimakkaasti lasten ja nuorten parissa. Seppälä toteaa, että omikron on sellainen, että jos se päiväkotiryhmään tai luokkaan saapuu, niin se kyllä aika lailla kiertää kaikki lapset ja heidän perheensä.

Seppälä on kuitenkin tyytyväinen siitä, että voimakkaan aallon aiheuttaa omikron, joka oireiltaan on edeltäjäänsä, eli deltaa, lievempi. Voimakkain epidemia otetaan nyt myös vastaan aikana, jolloin väestön suoja on paras.

– Onnistuimme hyvin rajoittamisessa ja rokottamisessa aiemmin. Kolme rokotetta saaneilla on paras mahdollinen suoja. Rokotteet ovat toimineet erinomaisesti, sen näkee sairaalahoidossa.

Seppälä muistuttaa, että koko Suomessa toimintamalli perustuu nyt siihen, että aalto otetaan vastaan nyt, kun rokotesuoja on korkealla.

– Tärkeää on epidemian hallinta, jotta terveydenhuollon kantokyky kestää. Mutta jos rajoittaisimme nyt voimakkaasti, niin aalto tulisi sen jälkeen joka tapauksessa. Rokotevaste heikkenee koko ajan, joten silloin siirtäisimme pahimman aallon aikaan, jolloin suojaa ei enää olisi rokottautuneilla niin paljon. Sairaalahoidon tarve olisi tällöin todennäköisesti paljon suurempi kohti kevättä.

 

Essote suosittaa edelleen, että aikuiset rajaavat kontaktejaan. Tällä pyritään juuri siihen, että suuria aikuisten joukkoaltistumisia ei tulisi ja tilanne pysyisi terveydenhuollossa hallinnassa.

Lasten ja nuorten toiminnan rajoittamista Seppälä ei näe järkevänä.

– Tiedämme omikronista, että jos sen leviäminen haluttaisiin estää lasten parissa, niin se vaatisi hyvin voimakkaita rajoituksia. Tämä tarkoittaisi etäkoulua ja harrastusten kieltoa kesään asti. Se olisi kohtuutonta, koska taudin vaarallisuus on pientä lapsilla ja nuorilla.

Tämän hetken koronavariantti aiheuttaa suurimmalla osalle lapsista hyvin lievät, vain muutaman päivän oireet. Seppälä toteaa, että sekä voimakkaasti kiertänyt rs-virus että vatsatautia aiheuttava norovirus ovat lasten kannalta ja terveydenhuollossa paljon kovempia kohdattavia.

– Lapsiperheissä olennaista on nyt se, että jos lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteisia tai vakavaa syöpäsairautta sairastavia, niin suojattaisiin heitä koronatartunnalta. Ja toki pitää muistaa se, että mitä vanhempi ihminen niin sitä hankalampi korona.

 

Tällä hetkellä Essoten palveluissa mennään päivä kerrallaan eteenpäin. Akuuttihoito turvataan mutta muuten palveluita joudutaan perumaan. Henkilökuntaa on paljon pois altistumisten ja sairastumisten vuoksi.

– Tämä on sellaista, että joku yksikkö saattoi olla viime viikolla sairauslomien vuoksi kokonaan pois. Tällä viikolla heillä on töihin paluu ja palveluita pystytään taas tarjoamaan mutta joku muu tippuu pois. Tilanteet muuttuvat koko ajan.

Seppälä kantaa syvää huolta hoitohenkilökunnan jaksamisesta.

– Henkilöstö on tosi kovilla. Kyllä minua huolettaa, miten henkilökunta jaksaa ja miten heidät saadaan jaksamaan.

Essoten palveluissa poikkeustilanne jatkuu vielä pitkään. Kun normaaliin päästään joskus palaamaan, niin kertyneitä hoitojonoja puretaan pitkälle kesään. Seppälä uskoo, että pelkästään perusterveydenhuollon viiveen kirimiseen menee kuukausia.

– Paine kestää pitkään tämän jälkeen ja ylimääräistä henkilökuntareserviä meillä ei ole. Onneksi vuodenvaihteessa Essoten tilanne oli kansallisesti paras, kun hoitojonotilanteita vertailtiin. Lähtötilanne oli erinomainen. Se vähän helpottaa tätä tuskaa.

Elina Alanne