Suomenniemen koulu ja uimahalliratkaisu jatkoselvitykseen – kaupunginhallitus aloitti säästöjen käsittelyn


Seuraavaksi säästöjä käsittelee kaupunginhallitus. 

 

Varhaiskasvatukseen tälle vuodelle suunnitellut säästöt vedettiin kaupunginhallituksessa pois suunnitelmista.

 

Mikkelin kaupunginhallitus aloitti Mikkelin tälle vuodelle esitettyjen määrärahaleikkausten ja koko Palvelut ja tulevaisuus -ohjelman, eli Patun käsittelyn. Kaupunginjohtaja Timo Halonen teki viime viikolla hallitukselle oman esityksensä ja tähän esitykseen myös muutoksia kokouksessa.

Säästöihin nostettiin hetkeksi Miksein sopimussumman leikkaus 121 000 eurolla mutta tämä poistettiin. Lisäksi poistettiin perusopetuksen viimeisen ylimääräisen vuosiviikkotunnin leikkaaminen, jolla tavoiteltiin yhteensä 50 000 euron säästöä vuosina 2022 ja 2023. Yksityistieavustusten leikkauksista siirrettiin 140 000 euroa vuodelta 2022 vuodelle 2023, jolloin tämän vuoden leikkaukseksi jää 100 000 euroa.

Säästöistä poistettiin myös varhaiskasvatuksen säästöjä 70 000 eurolla. Näistä 40 000 euroa oli kohdistettu muun muassa avoimeen varhaiskasvatukseen ja laajennettuihin aukioloihin. 30 000 euron arvoisesti oli tarkoitus tarkastella erityisavustajien määrää varhaiskasvatuksessa.

Konserni- ja elinvoimapalveluiden kokonaisuudessa olevaan 100 000 euron vuoden 2022 kehitysrahaleikkaukseen lisättiin 2000 euroa.

 

Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmassa on sekä nyt päätettäviä toimia että lista jatkoselvitettävistä asioista. Selvitettäviin asioihin kaupunginhallitus lisäksi kaupunginjohtajan esityksestä myös toisesta uimahallista luopumisen. Tämä voitaisiin toteuttaa joko lakkauttamalla tai ulkoistamalla.

Lisäksi jatkoselvitykseen nostettiin lentokenttäpalveluiden lakkautus tai rahoituspohjan laajentaminen, Suomenniemen koulun lakkauttaminen, aluejohtokuntien toimintamallien muutos ja varhaiskasvatuksen muutokset. Jatkoselvitettävät asiat on tavoitteena tuoda päätöksentekoon viimeistään syksyn budjettikäsittelyn yhteydessä.

Kaupunginvaltuusto käsittelee tämän vuoden säästöjä ja Patu-ohjelmaa maanantaina 28. maaliskuuta.

Kaupunki hakee vuodelle 2022 uusia säästötoimia 3,7 miljoonalla. Lisäksi tavoitteena on ollut saada miljoona euroa säästöä henkilöstöstä muun muassa henkilöstön vapaaehtoisista vapaista. Tähän summaan ei todennäköisesti tulla pääsemään.

Elina Alanne