Kaupunginhallitus säästäisi Suomenniemen koulun ja kirjaston – talousarviosta käytiin monta äänestystä


Lopulliset päätökset on vuorossa ensi maanantaina. 

 

Suomenniemen ja Otavan kirjastot ovat välttämässä lakkautuksen.

 

Mikkelin kaupunginhallitus nuiji usean äänestyksen kautta maanantaina vuoden 2023 talousarvion. Hallitus aloitti asioiden käsittelyn jo viime viikolla. Lopullisen talousarvion päättää kaupunginvaltuusto ensi maanantaina 14.11.

Kaupunginhallitus päätti äänin 6–5, että Suomenniemen koulua ei lakkauteta. Ennen tuota äänestystä hallitus äänesti kahdesta esityksestä, joista molemmissa oltiin koulun jatkamisen kannalla. Tanja Hartonen (ps.) esitti Raimo Heinäsen (ps.) kannattamana, että Suomenniemen koulua ei lakkauteta vaan sille annetaan kahden vuoden jatkoaika ja työrauha. Pekka Pöyry (kesk.) esitti Petri Pekosen (kesk.) kannattamana, että koulua ei lakkauteta. Molemmissa esityksissä todettiin, että tarvittava summa lisätään raamiin.

Kaupunginhallitus äänesti näiden esitysten välillä niin, että esitykset saivat molemmat kolme ääntä ja viisi hallituksen jäsentä äänesti tyhjää. Puheenjohtaja Pirjo Siiskosen (kesk.) ääni ratkaisi ja hän oli Pöyryn esityksen kannalla.

Tämän jälkeen kaupunginhallitus äänesti pohjaesityksestä, eli Suomenniemen koulun lakkauttamisesta 1.1.2023 ja Pöyryn esityksestä. Pöyryn esitystä kannattivat hänen lisäkseen Pekonen, Siiskonen, Hartonen, Heinänen ja Jarno Strengell (sd.). Lakkauttamisen kannalla olivat Eero Aho (kok.), Heli Kauppinen (vihr.), Jouko Kervinen (kok.), Mali Soininen (kok.) ja Satu Taavitsainen (sd.).

 

Suomenniemen ja Otavan kirjastoista kaupunginhallitus päätti, että niitä ei lakkauteta vaan vaihtoehdoksi otetaan riisuttu palvelumalli, jossa kirjastossa on yksi palvelupäivä viikossa. Vaadittu kokonaissäästö 50 000 euroa toteutetaan ja kirjastopalveluiden talousarvio on raamissa ilman lakkautuksia. Tällä kannalla oli kaikki muut kaupunginhallituksen jäsenet paitsi Aho, joka oli pohjaesityksen kannalla.

Otavassa kaupunginhallitus päätti jatkaa Otavan lähipalvelukeskuksen sopimusta. Sille varataan talousarvioon 23 000 euroa. Lähipalvelukeskuksessa toimii Otavan asiointipiste.

Ristiinaan esitettiin palautettavaksi toinen liikuntapaikkahoitaja ja tälle tarvittava summa raamiin. Pekosen esitys hävisi äänestyksessä.

 

Kaupunginhallituksessa äänestettiin myös lentokentästä, kumppanuussopimuksista, avoimesta varhaiskasvatuksesta, aluejohtokuntien rahoituksesta sekä yksityistieavustusten määrärahoista.

Lentokentästä Kauppinen esitti Hartosen ja Taavitsaisen kannattamana, että sen menoihin esitetään 500 000 euron sijaan 275 000 euroa ja lentokenttä lakkautetaan mahdollisimman pian. Hänen kannallaan olivat Taavitsainen, Heinänen ja Hartonen. Kaupunginhallituksen päätökseksi tuli alkuperäinen esitys. Aho äänesti lentokenttäasiassa tyhjää. Mikkeli etsii parhaillaan valtiolta rahoitusta lentokentälle.

Kumppanuussopimuksista kaupunginhallitus päätti leikata 10 prosenttia. Hallitus äänesti sekä konserni- ja elinvoimapalveluiden alaisista että hyvinvoinnin- ja osallisuuden lautakunnan alaisista kumppanuussopimuksista.

Alkuperäisessä esityksessä leikkaus oli suurempi. Aho, Kervinen ja Hartonen olivat suuremman leikkauksen kannalla. Perussuomalaiset ja Aho olisivat lakkauttaneet kaupunginorkesterin mutta muu hallitus oli sen jatkon kannalla.

 

Kauppinen esitti Strengellin ja Taavitsaisen kannattamana, että avoimesta varhaiskasvatuksesta leikataan 122 000 euron sijaan 62 000 euroa. Perusteluina oli, että avoin varhaiskasvatus on ennaltaehkäisevää toimintaa sekä sen supistaminen voi tuoda lisää kuluja, kun lapsille haetaan varsinaista varhaiskasvatuspaikkaa entistä useammin. Kauppisen esitys ei saanut äänestyksessä kuin sitä kannattaneiden äänet. Ristiinassa toimiva Puuhatupa on yksi kaupungin avoimen varhaiskasvatuksen yksiköistä.

Aluejohtokuntien toiminnan ja toiminnan määrärahan olisivat pitäneet ennallaan keskustan edustajat ja Strengell. Samoin yksityistieavustusten määrärahat. Muu kaupunginhallitus oli esityksen eli supistusten kannalla.

 

Esittelijä teki talousarvion investointiosaan useita muutoksia. Ristiinan päiväkodille varataan vuodelle 2023 1,5 miljoonaa euroa ja vuodelle 2024 varataan 2,65 miljoonaa euroa. Vuodelle 2024 siirrettiin investoinneissa muun muassa Mikaelin salien jäähdytys ja pääkirjaston vesikaton uusiminen. Kaupunginhallitus päätti siirtää valtuustosalin digitalisaatiota myös vuodella eteenpäin. Kauppinen, Taavitsainen ja Hartonen olisivat poistaneet lentokentän investoinnit listalta. Muu hallitus oli eri mieltä.

Vihreät esittivät pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen investoitavan 400 000 euron sijaan 600 000 euroa. Asiaa esittänyt Kauppinen totesi, että viime vuoden talousarviokäsittelyn osana ryhmien välillä on sovittu, että määrärahaa pienennettiin vuodelle 2022 ja se olisi 700 000 euroa vuonna 2023. Kukaan ei kannattanut esitystä, joten se raukesi.

Elina Alanne