Koronatartuntoja 16 lisää, sairaalahoidossa 15, yksi on kuollut ­– koronalääkärit toivovat, että tapaamiset jätetään nyt väliin


Koronatartuntoja on löytynyt Essoten alueelta torstaina tiedotettujen jälkeen 16 kappaletta.

 

Mikkelin keskussairaalan sisäpihalla on taas yksi koronatestauspiste. Se sijaitsee punaisessa teltassa. Kuva on viime syksyltä.

 

Kaikki uudet positiiviset koronatestien tulokset on havaittu Mikkelissä.

Sairaalahoidossa on kaikkiaan 15 Covid-19 taudin saanutta. Aiemmin kerrottuihin tartuntaketjuihin liittyen koronaan on menehtynyt yksi henkilö.

– Uudet positiiviset testitulokset liittyvät pääosin eilen tiedottamiimme baari- ja bilealtistuksiin. Altistuneiden määrä liikkuu sadoissa, kertoo tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

 

Essoten koronalääkärit suosittelevat nollaamaan aikuisten väliset sosiaaliset kontaktit oman perheen ulkopuolella ja pitämään aikuisten kaikessa ryhmämuotoisessa harrastustoiminnassa viikon tauon.

– Vetoamme, että anniskeluravintolat pitäisivät tämän viikonlopun ovensa kiinni tai vähintään varmistavat, että tiloissa ei voi altistua, ja kaikissa tilanteissa pidetään kahden metrin turvavälit ja maskit muualla kuin omassa pöydässä. Ja Jos viikonlopuksi on suunniteltu synttäreitä tai muita tapahtumia, niin ne kannattaa nyt ehdottomasti siirtää tulevaisuuteen, Seppälä suosittaa tiedotteessa.

Koronarokotuksia jatketaan sitä mukaa, kun Essote saa rokotteita. Yli 80-vuotiden rokottamista Pfizerin rokotteella jatketaan viikolla 9, koska viikolla 8 ei tule kyseistä rokotetta Essoteen. Käytännössä tämä merkitsee, että ennen vuotta 1940 syntyneiden eli yli 80-vuotiaiden aikoja ei ole ensi viikolle; aikoja on avattu viikolle 9.

 

Koronatestaus on ruuhkautunut tietojärjestelmäongelmista johtuen Mikkelissä. Essote on lisännyt näytteenoton kapasiteettia Mikkelissä, mutta esimerkiksi perjantain 19.2. näytteenottoajat ovat jo täynnä.

Koronalääkärit kehottavat hakeutumaan koronatesteihin pientenkin oireiden johdosta.

– Muistutamme, että koronatestiin tulee hakeutua, jos ilmenee oireita, tai on saanut erityisohjeet hakeutua testiin. Jos olet liikkunut julkisilla altistumispaikoilla, mutta olet oireeton, sinun ei tarvitse vielä hakeutua testiin, vaan seuraile oloasi ja vältä kontakteja, kehottaa tiedotteessa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Oireiden ilmaantuessa on hakeuduttava testiin. Testiin pääsee vain ajanvarauksella.

 

Mikkelin keskussairaalalle on avattu toinen tilapäinen näytteenottopiste. Se sijaitsee ulkotiloissa päivystyksen sisäpihalla, jonne käydään Pirttiniemenkadulta. Tähän pisteelle ohjataan vain Päivystysavun 116 117 puhelinvarauksesta tai jäljitystiimin ohjaamana.

Vakituinen näytteenottopiste sijaitsee edelleen sairaalan pääoven vasemmalla puolen. Omaa vuoroa tulee odottaa ulkona kasvomaskia käyttäen ja turvaetäisyyksiä noudattaen. Tälle pisteelle ohjataan nettivarauksen kautta.

 

Testiin hakeutumiseen on kolme tapaa:

1) Mikkelin testiin nettivaraus: https://essote-covid.eaika.fi/

2) Omaolo.fi -oirearvio ja yhteydenottopyyntö: https://www.omaolo.fi/

3) Puhelimitse Päivystysapu 116 117

 

Soittamista Päivystyavun numeroon kannattaa välttää ja suosia sähköisiä ajanvarauksia. Päivystysavun numero on ruuhkautunut suurten soittomäärien vuoksi.

 

 

Katso julkiset altistumispaikat tästä.

Katso Essoten tietoa koronaviruksesta -sivu täältä.

Katso Mikkelin kaupungin koronarajoitukset täältä.