”Kyllä äänestää pitää, kun on äänioikeus!” – ennakkoäänensä antaneet ristiinalaiset olivat löytäneet oman ehdokkaansa helposti


Aluevaalien ennakkoäänestys loppuu tiistaina 18. tammikuuta. 

 

Jouko Nousiainen kävi äänestämässä heti keskiviikkoaamuna. Myös moni muu oli Ristiinassa liikkeellä heti ennakkoäänestyksen alettua.

 

Tämähän on mahdottoman mielenkiintoinen paikka, kun saa ensimmäistä kertaa näissä vaaleissa äänestää. Jotenkin näin tuumaili Jouko Nousiainen ennen kuin asteli antamaan ennakkoäänensä aluevaaleissa keskiviikkona.

Aluevaaleissa voi ennakkoäänestää tiistaihin 18. tammikuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1. Ristiinan kirjastossa äänestänyt Nousiainen pohti, että äänestysprosentti saattaa jäädä alhaiseksi, koska pahentuneessa koronatilanteessa kaikki eivät uskalla lähteä äänestämään.

Nousiainen oli itsekin ehdolla vielä viime vuoden kuntavaaleissa.

– Mietin pitkään näihin vaaleihin ehdokkaaksi lähtöä, mutta päädyin siihen, että antaa nuorempien yrittää.

Oman ehdokkaan valinta hänelle oli ollut helppoa.

– Ristiinalaista äänestän totta kai!

 

Heti keskiviikkona äänestämässä kävi myös Harri Autere. Myös hän pohti, että uusien vaalien äänestysprosentti saattaa jäädä reilusti alle viidenkymmenen.

– Minä äänestän aina. Jos vaikka Miss Mikkeliä äänestettäisiin, niin kävisin. Viime aikoina olen aina äänestänyt ennakkoon. Nyt oli hyvä käydä samalla kuin kauppareissulla.

Autere totesi, että nämä vaalit kiinnostavat häntäkin vähemmän kuin esimerkiksi eduskunta- tai kuntavaalit.

– Oma ehdokas oli helppo löytää.

Kauppareissun yhteyteen äänestämisen oli täsmäyttänyt myös Eila Heima.

– Kyllä sitä pitää mennä äänestämään, kun on äänioikeus. Olen tuolta Himalanpohjan perukoilta, niin ajattelin hoitaa kaikki asiat kerralla, Heima huikkasi sisälle kiiruhtaessaan.

Eteläsavolaiset olivat keskiviikkona muuta maata aktiivisemmin äänestämässä. Aluevaaleissa äänestetään 21 hyvinvointialueella. Etelä-Savossa on torstaiaamuna äänestänyt 5,5 prosenttia äänioikeutetuista, kun koko maassa äänestäneitä on 4,0 prosenttia.

Elina Alanne

 

Missä voi äänestää Ristiinan ja Suomenniemen alueella? Tieto löytyy tästä jutusta.

Ketä Ristiinassa tai Suomenniemellä asuvia on ehdolla? Sen löydät tästä jutusta.