Astuvansalmen matkailua kehitetään hankkeella
Tavoitteena selkeät suositukset
Astuvansalmen kalliotaidekeskuksen kehittämisohjelmaa kasataan parhaillaan
Mikkelin kaupunki on ottanut matkailun kehittämiselle muutamia selkeitä kärkiä. Yhdeksi on otettu luontomatkailu, johon olennaisesti kuuluisivat Anttolan luontomatkailukeskus sekä Astuvansalmen kalliotaidekeskus. Näiden keskusten tiimoilta tehdään parhaillaan kehittämisohjelmaa, johon liittyen esimerkiksi toukokuun alussa järjestettiin kuulemis- ja ideointitilaisuudet sekä kuntalaisille että matkailuyrittäjille.
– Tekeillä olevassa työssä koostetaan konkreettiset toimenpidekokonaisuudet matkailun kehittämiseksi. Tavoitteena on, että ohjelman sisältöä on helppo lähteä viemään eteenpäin julkisten ja yksityisten toimijoiden taholta, kertoo työssä projektipäällikkönä toimiva Tuuli Rantala yhdyskuntarakentamisen asiantuntijayritys WSP:stä.
Rantala toteaa, että alueella on suunniteltu paljon, ja uusi ohjelma pyrkiikin antamaan kiintopisteet, eväitä ja selkeitä suosituksia askelten ottamiseksi kohti konkretiaa.
– Tämä on ollut tärkeä toive myös alueen yrittäjiltä, asukkailta ja aluejohtokunnilta.
Rantalan mukaan ideoista ja alueen potentiaalista kehittäminen ei ainakaan jää kiinni.
– Puitteet ovat kunnossa. Yhteistyön kulttuurin ja käytäntöjen kehittämistä on toivottu niin haastatteluissa, kyselyissä kuin tilaisuuksissakin.
– Metsälinnassa pidetyssä saatiin koottua kattavasti ajatuksia erilaisista Astuvansalmen ja kalliotaidekeskuksen ympärille rakennetuista tuotteista ja palveluista, joita markkinoitaisiin yhteisen teeman alla.
Saimaan ja veneyhteyksien täysimääräinen hyödyntäminen, Astuvan Akan nostaminen kunnolla etualalle, sekä historian ja kulttuurin juhlistaminen ja elävöittäminen muun muassa digitaalisuutta hyödyntäen tulivat esille.
– Löydettävyys ja ostettavuus ovat avaintekijöitä matkailun kannalta ja se todettiin tilaisuuksissakin ensimmäiseksi toimenpiteeksi niin Ristiinassa kuin Anttolassa, Rantala summaa.
Parhaillaan on menossa kehittämisohjelman sisällön työstäminen.
– Olemme vielä yhteyksissä joihinkin alueen toimijoihin, ja ohjelman julkistaminen menee lomakauden vuoksi elokuulle.
Takuulähtöjä maalauksille Kallioniemestä
Astuvansalmen matkailun kehittämiseksi tehdään töitä kaupungin matkailun edistämisen taholla, mutta myös yksittäiset yritykset vievät asiaa eteenpäin omilla toimillaan. Muun muassa Kallioniemi yrittäjänsä Otto Ravantin johdolla on ottanut härkää sarvista. Kallioniemestä pääsee Astuvansalmen kalliomaalauksille nimittäin takuulähdöillä.
– Keskiviikkona 19.6. on tarkoitus aloittaa retket, jonka jälkeen lähdöt ovat koko kesän keskiviikosta sunnuntaihin aina klo 12 ja klo 14. Retken kesto on sellaisen hieman reilut puolitoista tuntia, Ravantti ynnää.
Retket Kallioniemestä Astuvansalmelle tehdään ”Sun Saimaa Expressillä”, eli entisellä meripelastusseuran vakaalla veneellä, johon voidaan ottaa kuljettajan lisäksi 12 henkeä kyytiin.
– Alus on nyt meillä tämän kesän käytössä, jotta näemme että lähteekö tämä homma toimimaan. Tarkoitus totta kai on se, että näitä pystytään tekemään jatkossakin, ja miksei jopa isommalla veneellä.
Retki maalauksille maksaa aikuisilta 25 ja lapsilta 15 euroa.
– Ainakin alkuun ajan todennäköisesti retket itse, mutta varsinkin viikonloppupäiville tässä olisi kyllä tarjolla kesätyötä henkilölle, jolta löytyy vuokraveneen kuljettajan lupa sekä asiakaspalveluhenkeä, Ravantti vihjaa.
Kallioniemen Huvilalla ja rantamakasiineilla kun on viikonloppuisin sen verran paljon ohjelmaa että yrittäjän omia käsiä kaivattaisiin sielläkin.
Näiden Kallioniemen itse toteuttamien takuulähtöjen lisäksi Ravantti toteuttaa yhteistyössä M/S Kuutin kipparin Harri Kerkelän kanssa yhteistyössä nyt alkukesästä opastettuja retkiä maalauksille.
– Ne ovat sillä tavalla erilaisia, että lähtö tapahtuu Mikkelin torilta, josta tullaan bussilla tänne, käydään maalauksilla Harrin veneellä ja sitten ruokaillaan, jonka jälkeen paluu Mikkeliin.
Opastettuja retkiä on tiettyinä päivinä, ja ne tarvitsevat vähintään kahdeksan hengen osallistujamäärän (ennakkoilmoittautuminen) toteutuakseen.
Niko Takala